'Ook China wil verbrandingsmotoren op termijn verbieden'

Xin Guobin, de Chinese onderminister voor industrie, maakte afgelopen weekend bekend dat China op termijn de productie en verkoop van auto's met verbrandingsmotor wil verbieden.

Dit meldt persbureau Xinhua.

China is niet het eerste land dat aankondigt dat de verkoop van benzine- en dieselauto’s op termijn wordt verboden. Het VK en Frankrijk kondigden eerder al een verbod aan per 2040. Volgens Xin Guobin komen de maatregelen niet alleen het milieu ten goede, maar ook de Chinese automobielindustrie, omdat die een voortrekkersrol kan gaan spelen bij de ontwikkeling van elektrische auto's.

China stimuleert de productie van auto's die rijden op hernieuwbare energie met flinke subsidies. Het vooruitzicht van een verbod op het maken van verbrandingsmotoren kan de ontwikkelingen op dat gebied nog verder vooruit helpen. De onderminister riep Chinese autofabrikanten op hun strategie aan te passen en tegen 2025 de overgang naar auto's op alternatieve brandstoffen te maken. China haalt Europa in op het gebied van EV's, zo bleek in december al uit de terugblijk op 2016.

China heeft al eerder de doelstelling geformuleerd dat in 2025 minstens een vijfde van alle autoverkopen moet bestaan uit voertuigen die tenminste voor een deel elektriciteit gebruiken in plaats van benzine of diesel.