Rechter: overheid moet snel komen met plan voor schonere lucht

Nederland moet vaart maken met het verbeteren van de luchtkwaliteit. De overheid moet een plan opstellen waarin alle overschrijdingen 'op de kortst mogelijke termijn' zijn verdwenen.

Dat zegt de rechtbank in Den Haag. Milieudefensie en de stichting Adem hadden de zaak aangespannen omdat de overheid volgens hen onvoldoende doet om de luchtkwaliteit te verbeteren. Ze hebben dus gelijk gekregen.

Termijn verstreken

De rechter wijst op Europese regels waarin de maximale hoeveelheid vervuilende stoffen is vastgelegd. De termijn om aan die regels te voldoen, is al een tijdlang verstreken. "Maar de grenswaarden voor fijnstof en stikstofdioxide worden nog steeds op meerdere locaties in Nederland overschreden", zegt de rechtbank.

Het Nationaal Samenwerkingsprogramma Luchtkwaliteit (NSL) voldoet niet aan de eisen, vindt de rechter. Het plan is meer een opsomming van algemene, landelijke maatregelen. De rechter vindt dat in zo'n plan alle knelpunten één voor één moeten worden behandeld.

Haast maken

Er moet haast worden gemaakt, zegt de rechter, want de overheid neemt het niet zo nauw met de afspraken. "Het NSL geeft een horizon van 2020, maar in het verleden is de termijn voor het bereiken van de grenswaarden al meermaals verplaatst."

Milieudefensie en de stichting Adem zijn ook een bodemprocedure tegen de overheid begonnen. Die zaak wordt op 14 november behandeld.

Meer op rtlnieuws.nl: Waarom de staat vaart moet zetten achter verbeteren luchtkwaliteit

RTL Nieuws