Wat betekenen de nieuwe uitlaatgas normen voor de e-auto revolutie

Gisteren kwam Europa met een voorstel voor de uitlaatgas emissie normen na 2021. De vraag wat dit betekent voor de e-mobiliteit is echter niet zomaar te beantwoorden. Er zijn namelijk nog twee (en wellicht nog veel meer) factoren die mede bepalen hoe snel wij allemaal elektrisch zullen rijden.

Allereerst is er een kip of ei discussie. Feit is dat zonder laadinfra de e-auto geen zin heeft. Nu de Duitse autobouwers een nieuw bedrijf hebben opgericht om deze infra neer te zetten is dat probleem in ieder geval minder groot geworden. Wel hebben ze ongemerkt zelf even de CCS Combo laadstekker tot Europese standaard verheven. Daar verandert ook FastNed niet zoveel aan, want met de subsidie die zij uit Duitsland ontvangen mogen zij in ieder geval in Duitsland geen CHAdeMO laders financieren. De lobby van de Duitse auto industrie draait hier dus ook al op volle toeren en het is dan ook spannend hoe de subsidie van 800 miljoen voor laadinfra die de EU gisteren eveneens aankondigde, zich verhoud tot dit fenomeen. Affijn, in ieder geval  wordt de drempel om elektrisch rijden door het wegnemen van de kip ei discussie verder verlaagt.

Dan is er het fenomeen van de beschikbaarheid van e-auto’s. De industrie heeft nog maar mondjesmaat e-auto’s in het programma en als we alles buiten beschouwing laten dat Tesla heet of is aangekondigd als Tesla killer, dan blijven er maar een paar middenklasser over. We hebben nu een Renault Zoë, e-Golf, Smart ED, Hyundai Ioniq en een nieuwe Nissan Leaf. De met veel bombarie aangekondigde Ampera E van Opel is dood nu deze in 2018 maar liefst 15% duurder wordt, als gevolg van de overname van Opel door de PSA groep. Deze middenklassers kosten allemaal zo ongeveer 35 tot 40 duizend euro en dat is nog te duur. Echter dit gaat ook snel veranderen. Volkswagen heeft al aangekondigd dat de opvolger van de e-Golf, de ID, net zoveel gaat kosten als een Golf Diesel. En deze auto komt in 2021. Volgend jaar komen er echter ook al auto’s uit het verre Oosten die en reikwijdte hebben en prijstechnisch weer iets goedkoper worden als het bovengenoemd lijstje. We noemen, zonder volledig te willen zijn,  de KIA Soul (40 kWh), de KIA Niro (40 - 60 kWh), en een Hyundai Kona (40 kWh). Iedereen in onze branche weet, dat wanneer iemand elektrisch gaat rijden hij nooit meer iets anders wil. De daling van de accu prijs (van 1.200 euro in 2010 naar 120 euro in 2018) is inmiddels ingezet en maakt dat de e-auto steeds goedkoper en bereikbaardere wordt.

Dan tot slot de uitlaatgasnormen. Hierover is veel te doen geweest. Dieselgate heeft duidelijk naar voren gebracht dat de normen en metingen om te kijken of de norm wordt gehaald, zo zijn te manipuleren dat de Diesel als schoon te boek stond. De hele affaire heeft er toe geleid dat de Diesel in de ban raakt. Restwaardes staan al onder druk en het is een kwestie van tijd dat deze ICE motor van de markt verdwijnt. De nieuwe normen die gisteren zijn voorgesteld zij echter weer strenger. 15% minder na 2025 en 30% minder na 2030. Niet genoeg zeggen alle milieuorganisaties. Veel te veel zeggen de Duitsers, en wellicht heeft Angela Merkel net als in 2012 de telefoon al weer gepakt om Maroš Šefčovič te bewegen e.e.a. naar beneden bij te stellen. Echter, gisteren volledig onderbelicht, de meetmethode is ook veranderd. Het is dus de vraag hoe deze percentages zich verhouden tot de huidige NEDC. Als we dat doen is duidelijk dat de automobielen allemaal plug in hybride zouden moeten zijn om deze eisen te realiseren. Gezien de hierboven beschreven marktinvloeden lijkt dat vooralsnog zinloos. Immers dubbele techniek maakt de auto duur. De accu in in PHEV zal tenminste 15 kWh moeten zijn om de eisen te halen en dan is de verbrandingsmotor al bijna een nutteloze extra geworden. In 2025 zal de uitstoot volgens de voorstellen ca. 15% lager moeten zijn t.o.v. de norm in 2021 van 95 gr CO2 per km. Dat betekend 15 gram minder. Het gevolg is dat we PHEV’s zouden moeten hebben als de eerste Opel Ampera die 50 gr NEDC uitstoot had. Deze auto’s zullen veel duurder zijn dan volledig elektrische auto’s en dus alleen in het hogere segment verkrijgbaar zijn. Maar wie wil ze hebben tegen 2025?

Al met al denk ik dus dat de eisen ondanks dat de milieubewegingen het te weinig vinden de auto industrie ze te hoog vind, een mooi compromis zijn. 

Tenzij…… Merkel (lees VDA) de Europese commissie wederom kan beïnvloeden zoals in 2012!